Běžnému houbaři asi postačí "obyčejný atlas" hub, ale v žádné knihovničce správného mykologa by asi neměla chybět kniha Ottova encyklopedie hub. Zde nalezte opravdu nepřeberné množství hub. Záleží i jakým směrem se chcete vydat, nejvíce houbařů sbírá hřibovité houby. A není se čemu divit, dobře se poznají, chutnají i relativně dobře hledají. Kniha Hřibovité houby od autorů Šutara Josef, Mikšík Michal, Janda Václav se může hodit.
Existují i publikace věnované konkrétním druhům například Holubinkám či Ryzcům. Jedná se o knihu Atlas Holubinky od autorů Socha R., Baier J., Hálek V. a Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky od autora Radomíra Sochy. Ryzce i Holubinky mohu jen doporučit, jedná se o chuťově výtečné houby.
Houby lze využít i jako lék, zde mě velmi potěšila kniha Houby jako lék z Ottova nakladatelství. Popisuje pěkně jak houby tak i jednotlivé chemické účinky a vliv na organismus. Kuchařky snad ani netřaba zmiňovat, protože snad každý ten atlas obsahuje i pár receptů.
Mnou využívané, nebo přečtené knihyVycházi i dva znamé časopisy. Mykologický sborník jsem již zmíni, tím druhým je časopis Houby a houbaři. Mám raději mykologický sborník, ale i ve druhém určitě najdete něco co vás zaujme. Je zaměřen spíše na praktické houbaře.
© 2018 • Jiri Rosik • Všechna práva vyhrazena